НОВИНИТЕ
"НОВИНИТЕ" - първият български online всекидневник

НОВИНИТЕ
2011-01-08

ВОДЕЩИ НОВИНИ
Родители убиха 6-месечното си бебе
Петя Царевска

Полицията в Радомир разкри убийството на шестмесечно бебе. Трагедията се е разиграла в блок 21 на радомирския квартал "Арката" преди 20-тина дни. Родителите пребили детето, защото плачело и след това заровили трупчето.
Заместник-шефът на пернишката полиция Владимир Босев, който в момента оглавява Областната дирекция на МВР, разказа подробности за инцидента пред Дарик.
„Родителите са умъртвили детето, което е на шест месеца. Опитали са се да прикрият случая, който е станал преди Коледа, на 21 декември. Днес майката е споделила, по друг повод, и това нещо пред служителите на реда от Районното управление в Радомир и оттам нататък е разплетен случаят. Родителите на бебето са задържани. Те са познати на полицията. Осъдени са на пробация, с пробационни мерки „подпис", обществено полезен труд и срещи с пробационен служител".
Запитан дали е имало и други битови скандали, свързани с това семейство, Босев отговори: „Не. Те не са семейство, живеят на семейни начала, без да имат сключен брак".
Заместник-шефът на пернишката полиция каза още за Дарик, че майката има още три деца. Най-малкото е настанено в Дом за деца, лишени от родителски грижи, а другите две са поети от служители от Социални грижи в Радомир.
„Колегите от отдел „Закрила на детето" ще вземат отношение, но се случва нещо много лошо, много неприятно. Те са младо семейство, нямам разумно обяснение за случилото се убийство на шестмесечното дете", кметът на Радомир Красимир Борисов, цитиран от Агнеция „Фокус". „Не мога да ви кажа много, но е изключително неприятно. Трудно ми е да ви кажа, какво ще предприемем в момента, нека да се изяснят нещата", заяви Борисов. „Убийството е извършено от млади хора в един хубав квартал - „Арката", посочи кметът. „Каквото зависи от мен, заедно с Агенцията по социално подпомагане, регионалната служба в Радомир, ще вземем мерки - имаме възможности, но бебето си е отишло и някой ще носи отговорност. Доколкото разбирам и майката, и бащата, и двамата са виновни", посочи кметът на Община Радомир.
 

Охранител преби 12-годишно дете
Кирил Кирилов

12-годишният Васил Христев от ОУ "Елин Пелин" в Пловдив е бил пребит от училищния охранител Атанас Мишев, научи Дарик от отлично информиран източник. Мъжът е служител в сотаджийската фирма "Армейски щит".
Шестокласникът е с одрасквания по врата, синини по лицето и подутини по краката.
Според личната лекарка на Васил - д-р Фьодорова, момчето е "силно стресирано, заеква при разпит". В медицинското свидетелство на Васил Христев е записано още, че има "травми по тялото, причинени от друго лице" и "рана от одраскване с кървенист секрет, оток под двете колена, рана на левия крак".
Причина за побоя е била словесна разправа между двамата. Охранителят е попитал Васил "Какво ме гледаш? Искаш ли да те набия?", а момчето е отговорило "Добре."
Според очевидци Мишев се е опитал да посегне на шестокласника и преди инцидента, но ученикът се е отървал, защото наблизо е имало преподавателка. В междучасието по обяд обаче охранителят стиснал Васко за врата, удрял го по главата, след което го съборил на земята и го ритал.
Майката на Васил - Нина Христева, не е била уведомена за побоя, въпреки че е имало свидетели. Синът й е имал още учебни часове, след като е бил пребит.
По предварителна информация, ръководството на училището е уговорило среща между шефа на охранителната фирма и детето отново без да бъде предупредена майката.
Атанас Мишев е отрекъл да е удрял Васил. Дарик обаче разполага с информация, че в разговор между бодигарда и шефа му, Мишев е заявил, че само го е държал за ръката, не му е посягал, защото е знаел, че ще му останат белези.
Майката на Васил е била помолена да не подава жалба до прокуратурата, а за сметка на това "Армейски щит" ще й изпълни претенциите относно служебното положение на Мишев.
Условията на Нина Христева са били охранителят да напусне училище "Елин Пелин" и никога повече да не работи с деца. От "Армейски щит" са й обещали, че ще изпълнят условието.
По непотвърдена информация, Атанас Мишев е уволнен.

Неправителствени организации предлагат нов график на учебната година
Лили Ангелова

Учебната година да започне на 1 септември, а краят й да си остане 15-30 юни, предлагат четири неправителствени организации, които се занимават с проблемите в сферата на образованието. Предложението им към правителството е на всеки 2 учебни месеца да има 9 дни почивка.
В редица европейски страни и възприет модел на редуване на периоди на учене и почивка. В България такъв ритъм може да се постигне, ако на всеки 2 учебни месеца има 9 дни почивка, 16 дни за Коледа и Нова година, която да включва два уикенда, един празник - 1 ноември, 3 март, 1 май или Гергьовден, и четири учебни дни, за да се осигурят двете деветдневни ваканции и така фактически се разходват само 14 учебни дни, като само в 10-дневната априлска ваканция разходваните учебни дни са 6, обясниха от организациите.
16-дневната коледна ваканция ще разходва не повече от 9 учебни дни, защото ще включи уикенда, празниците по Коледа и Нова година.
При този график се постига увеличаване на учебното време с 6 до 10 дни, което ще позволи да се компенсират всички редовни или извънредни неучебни дни.
Предложението ще бъде отправено към правителството от сдружение "Професионален форум за образованието", от асоциация "Родители", асоциация "Български детски младежки парламент" и Националния съюз на работодателите в системата на народната просвета.

Пациенти от седем града нямат достъп до животоспасяващи лекарства
Лили Ангелова

Пациенти с ревматологичини заболявания от седем града нямат достъп до животоспасяващи лекарства. За това сигнализираха пациентските организации, които защитават правата на хората с ревматологични заболявания и Бехтерев.В градовете Русе, Варна, Хасково, Кърджали, Чирпан, Стара Загора и Балчик няма нито една аптека, която да отпуска биологични медикаменти за болните от Бехтерев.
Причината е, че касата не е плащала на аптеките за периода след средата на месец на октомври м.г. Пациентските организации припомнят, че прекъсването на лечението може да доведе до инвалидизация. Председателят на сдружението Живко Янков изрази тревога по повод отказ на Здравната каса да утвърди протокол за биологични средства на пациентската организация на пациент от организацията. Въпреки че пациентът е преминал през лекарска комисия, Касата приема, че е излекуван и повече няма нужда от лечение.
Янков напомни още, че болестта на Бехтерев е хронична и прогресираща и ако пациентът не е в ремисия, заболяването се изостря. Освен това от организацията алармираха, че около 3000 души са се отказали да взимат лекарства за остеопороза. Причината е, че от миналата година пациентите заплащат половината от цената на медикамента. Преди това касата поемаше 75% от сумата.

БИЗНЕС
Очакват цените на горивата да се повишават
Павел Хаджиев

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев прогнозира за Дарик, че цените на горивата ще продължават да растат. Той каза още, че тази тенденция е валидна за целия Европейски съюз. Ето какво каза Делчев:
Много фактори има, които влияят на цените на горивата -пазарни и непазарни. Пазарните са свързани с търсене и предлагане, а непазарните - данъци и други вземания, които бюджетът налага, и други подобни тежести. Да тръгнем от пазарните. Икономиката тръгна нагоре в европейски и световен план. Това се отразява на международната цена на горивата, първо на суровия нефт, а оттам нататък на горивата. Нормално е при възходящ тренд на икономиката принципно цените да вървят нагоре, както и обратното - при низходящ, в случай на криза, както беше миналата година, цените бяха едни от най-ниските от много години насам. На второ място специално за България - покачващите се акцизи и всички други тежести, които се налагат на горивата, свързани с екологични изисквания, с обмен на информация с митници и данъчни. Така че едно такова поскъпване от порядъка на няколко стотинки не е ненормално. Ще продължава ли цената да расте, има ли такива предпоставки?Според мен трендът ще бъде цените да вървят нагоре. В средносрочен и дългосрочен план няма причини, поне аз не виждам, за понижение на цените.

Работим до 4 май за правителството тази година
Марта Младенова

До 4 май ще работят българите, за да си платят данъците през 2011 г., съобщи за Дарик икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.  Денят на свобода от правителството е символична дата, на която гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Тя показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано.През тази година българите ще изработят средно по 211 млн. лв. за един календарен ден, следователно според заложеното в тазгодишния бюджет са ни необходими 124 дни, за да се изработим предвидените 26.2 млрд. лв. приходи в бюджета, обясни Петър Ганев. Денят е много по-рано от годините преди икономическата криза заради ревизията на данните за брутния вътрешен продукт и заради  “появата на бюджетния дефицит, който на практика намесата на държавата ни намалява, но чисто като приходи към БВП, те получават по-малко, тъй като останалото си се насвива с дефицита, а не като се взема от данъкоплатците.”Това обаче не означава, че именно данъкоплатците няма да покрият този дефицит. “Това са нещо като дни за отработване, тоест рано или късно ние ще трябва да отработим тези дни. Може да е следващата година, може да е след няколко години, но така или иначе ще бъдат отработени и парите, които сега се харчат на хартия, ще бъдат върнати”, обясни икономистът. За тази година остават 10 допълнителни дни, през които трябва да се работи за правителството, за да се попълни дупката в хазната. Според Петър Ганев е възможно дефицитът през 2010 г. да е по-малък от очакваното, но е по-важно “когато се изчисли по европейската методология дали ще бъдем над или под трите процента, тъй като това е тази точка на пречупване, която или би ни дала тласък, или би ни оставила в същото положение”. По европейската методология в бюджета за 2010 г. е заложен дефицит от 3,8 % от брутния вътрешен продукт.

Бизнесът иска държавните и общинските такси да се плащат чрез POS-терминали
Марта Младенова

Държавните и общинските такси да могат да се плащат чрез POS-терминал и да се въведе възможност за единно платежно нареждане за бизнеса, настояват от Българската стопанска камара. Пред Дарик зам.-председателят на работодателската организация Камен Колев сигнализира, че общините въвеждат незаконни такси за лицензионни режими. Да се въведе единен класификатор за типовете регулаторни и лицензионни режими и техните такси, настояват от камарата, а незаконно събраните такси да отидат в държавния бюджет.  Според Камен Колев  “таксите произволно се фиксират без оглед на разходите, които администрацията прави за една дейност, на едно място е една таксата, а за същата дейност на друго място е пет пъти по-висока”. Това означава, че ако една фирма има магазини в две различни населени места, може да се наложи да покрива различни изисквания за всеки от търговските си обекти и да плати различни такси за тях. Най-често с тези нарушения на общините се сблъскват търговски обекти за алкохол и тютюневи изделия, обясни Колев. От камарата предлагат още да се въведе единно платежно нареждане, чрез което бизнесът с един документ прави всички плащания към бюджета, а след това съответната институция разделя парите към съответните сметки. Всички тези стопански субекти и фирми всеки месец примерно по 20 платежни документа, умножете по таксата, виждате какъв ресурс се разпилява на бизнеса по такива трансфери, каза Колев. Колев настоя и за повече възможности за плащане на различните такси например чрез POS-терминали, а не само по банков път, защото това също увеличава разходите на бизнеса.

БЪЛГАРИЯ
В Сливен се роди бебе гигант
Здравка Танева

Момченце с тегло 6,060 кг се роди на Ивановден в Акушеро-гинекологичната болница "Ева" в Сливен.

Здравко е дълъг 57 см. С килограмите си той конкурира сестра си, която преди три години се е родила с тегло 5,1 кг.
Бебето гигант е родено с цезарово сечение и е в добро здраве.
"Майката е едра жена, чувал съм, че бащата също е едър", сподели д-р Здравко Пенков, под чиито грижи Здравко се появи на бял свят.
Това е най-голямото бебе, което д-р Пенков е израждал в 20-годишната си практика.
Предишният рекорд е било детенце, което се е родило с тегло 5,6 кг.
За момента най-голямото известно бебе в света е момчето Акбар от Индонезия, чието име на арабски значи велик, голям. То се роди с размери 8.7 кг и 62 см през септември 2009 г. 

Гочева и Тошев в Издателския борд на Вестникарска група България

Новите собственици на Вестникарска група България ще правят Издателски борд, съобщиха от групата. Президент на борда ще е Любомир Павлов, а главните редактори на "Труд" и "24 часа" Тошо Тошев и Венелина Гочева стават вицепрезиденти.
Христо Грозев и Огнян Донев ще бъдат членове на борда.
През изминалите дни новото ръководство на Вестникарска група България проведе обстоен анализ на цялостната дейност на холдинга, като главният фокус на вниманието беше насочен към издателската дейност, се посочва в съобщението. В него се отбелязва, че решението за създаване на Издателския борд е взето от ръководството на Вестникарската група в резултат на задълбочено обмисляне на стратегията за развитие на групата предприятия. Ръководството на Вестникарската група потвърждава още веднъж намеренията си Групата да продължи да бъде гарант на обективната и качествена журналистика в България. То изразява убедеността си, че всички издания на Групата и занапред ще продължат да бъдат флагмани на свободата на словото и информацията в нашата страна, в защита на обществения интерес, и заявява готовността си да положи всички усилия за укрепването и издигането на ролята на печатните медии в обществения живот на страната."Ръководството на Вестникарска група България разчита на авторитета на Издателския борд, на активната подкрепа на журналистите и сътрудниците от нашите издания и на доверието на българската общественост. Доверие, което ще бъде оправдано", се заявява в съобщението.
В неделя целият борд ще даде пресконференция, на която ще обясни целите си и ще даде информация за новите проекти на медийната група.
Явно с това съобщение новите собственици на изданията опровергават появило се по-рано днес съобщение по сайтове, че Тошев и Гочева са били помолени да подадат оставките си.
Любомир Павлов, Огнян Донев, Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Руц изкупиха бизнеса на ВАЦ в България през декември м.г.
 

По-малко пари за центровете, които приемат хора на хемодиализа
Лили Ангелова

Десетки хиляди пациенти с онкологични заболявания и хората на хемодиализа ще останат без животоспасяващо лечение заради прехвърлянето на търговете за лекарства от Министерство на здравеопазването към болниците. Такава прогноза направи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.
Причината е, че според него болниците не са готови да провеждат тези търгове, а и парите за медикаментозно лечение са по-малко.
От своя страна, от здравното министерство обясниха, че средствата за тези заболявания са увеличени за 2011 г.
Лечебните заведения, които приемат хора на хемодиализа, ще получават по 84 лева по-малко от необходимото за преминал пациент. Директорите на тези болници са били известени с писмо от зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова, в което се казва, че за преминал пациент ще получават по 66 лева.
Изчисленията на лекарите сочат, че необходимите средства са 150 лева на човек, обясни д-р Стойчо Кацаров. По думите му, с готвените промени едни пациенти ще получават по- добро лечение, за сметка на други.
От здравното ведомство обясниха, че през миналата година за хемодиализа се давали по 60 лева за дейност и още толкова за медикаменти. През тази година щели да се отпускат по 60 лева за дейност, 66 лева за медикаменти и 14 лева за транспорт.
Според Кацаров обаче с текст в наредба на министерството пише, че пациентите ще получават лечение в рамките на бюджета. По този начин лишените от адекватно лечение, няма да могат да съдят държавата.

БСП предвиждат хаос след прехвърлянето на институтите на БАН към МОМН
Деа Манолова

Прехвърлянето на институтите на Българската академия на науките на разпореждане на министъра на образованието Сергей Игнатов ще предизвика хаос, а Игнатов ще се види в чудо. Това становище по повод подготвения от ГЕРБ законопроект за академията са изразили учени на среща с представители на БСП.

Според тях, ако това се случи, само 3-4 месеца по-късно ще започнат масови уволнения.
Щетите от приемането на законопроекта на управляващите за БАН може да бъдат много тежки и да доведат до необратими последици, смята лидерът на БСП Сергей Станишев.
Според него е била проведена кампания за дискредитирането на Академията, в която са се включили Симеон Дянков, Сергей Игнатов и Бойко Борисов.
Лидерът на левицата е декларирал подкрепа на партията за учените и обещава да положат усилия законопроектът на ГЕРБ да не бъде приет.

Румен Петков предлага комисия да провери подслушването на Танов
Яна Дамянова

Да се създаде анкетна парламентарна комисия, която да провери случая с подслушваните телефонни разговори между директора на митниците Ваньо Танов, вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов. Такова предложение отправи депутатът от Коалиция за България Румен Петков пред медиите в Плевен.

Според народния представител комисията трябва да проучи кой е заявителят на подслушването, мотивацията за това и по-нататък какъв е режимът на ползване на веществените доказателства.
На тези въпроси трябва да има ясни институционални отговори и едва тогава да се направи преценка на ситуацията, допълни той.
Румен Петков подчерта, че ако тези доказателства не са предадени навреме в прокуратурата, това означава, че са правени с цел изнудване и мачкане.
"Защото, ако в Прокуратурата не са предоставени своевременно справките, значи тези специални разузнавателни средства са ползвани само и единствено в угода на вътрешния министър, на никой друг", каза още народният представител.
По думите на Петков, е очевидно, че когато Ваньо Танов е водил разговорите, той е знаел, че е подслушван и трябва да се провери кой го е предупредил за това.
"Аз имам усещането, че Танов е контролиран, за да бъде впоследствие мачкан и манипулиран. Вие виждате, че той казва, че няма да си предаде хората, след което със завидна лекота ги предава. Защо? Значи нещо го е накарало да обърне мнението си, значи той е бил мачкан достатъчно методично и явно се поддава на такъв тип огъвания", обобщи депутатът.
Румен Петков беше категоричен, че парламентарната комисия трябва да провери защо тези СРС-та са изнесени от Министерството на вътрешните работи. Според него това е брутална форма на протест срещу ръководството на МВР и случаят не бива да бъде подминаван с лекота. Той определи министерството като "лейка, от която тече, на който каквото му се иска".

Защитата на Лазар Колев иска открит процес
Петя Георгиева

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */

table.MsoNormalTable

{mso-style-name:"Table Normal";

mso-tstyle-rowband-size:0;

mso-tstyle-colband-size:0;

mso-style-noshow:yes;

mso-style-parent:"";

mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;

mso-para-margin:0cm;

mso-para-margin-bottom:.0001pt;

mso-pagination:widow-orphan;

font-size:10.0pt;

font-family:"Times New Roman";

mso-ansi-language:#0400;

mso-fareast-language:#0400;

mso-bidi-language:#0400;}

Ако делото Белнейски се гледа при закрити врата, ние ще бъдем лишени от честен процес, заяви за Дарик Марин Марковски, адвокат на обвинения за убийството на сестрите Лазар Колев. Според Марковски, ако процесът бъде публичен, това ще бъде гаранция за обективността на съда. По думите на защитата на Лазар Колев, седем дни преди датата на първото заседание на съда, адвокатите трябва да получат препис от обвинителния акт, както и призовка за съдебното заседание. „Доказателствата по делото сочат, че моят подзащитен е невинен, а аз имам вътрешното убеждение, че той не е направил това престъпление”, каза още Марковски.Адвокатът очаква бързо насрочване на делото и старт до края на месец януари.Вчера Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт срещу единствения задържан за убийството на сестрите Белнейски 30-годишният Лазар Колев. На него са му повдигнати обвинения за това, че на 28 януари 2006 г. в местността Грамадите, Брацигово, е изнасилил и убил по особено жесток начин Росица и Христина Белнейски. Убийството е извършено по особено мъчителен за жертвите начин, с цел да се прикрие друго престъпление - изнасилване.

Жертви на „Наглите” даваха показания в съда
Павел Хаджиев

Софийският градски съд разпита свидетели по делото срещу групата, обвинена в извършването на знаковите отвличания у нас през последните години. Показания по делото срещу така наречените "Наглите" дадоха Михаил Краус, Илиян Цанев и Румен Гунински.
Пред съда и двамата заявиха, че са били отведени със завързани очи в тъмна стая, където са скубали косми от тялото си, за да оставят следи от отвличането си.
Михаил Краус, син на бившия транспортен министър Вилхелм Краус, каза пред съда, че се познава с покойния Иван Пайнвелов, известен в ъндърграунда с прякора си Сапата, за когото имал съмнения, че имал участие в групата за отвличания. Краус каза още, че познава и подсъдимия Даниел Димитров - Релето, с когото обаче не е бил особено близък.
Другият разпитан свидетел - Илиян Цанев, който беше отвлечен през 2007 г., си спомни, че единият от похитителите му заеквал. Той обаче не можа да отговори на адвокатските въпроси дали е казал преди повече от 3 години на разледващите важния факт за говорния дефект. Цанев каза още, че по време на разпит в СДВР чул познат глас, който почти 100% приличал на гласа на един от похитителите. Гласът идвал от униформен служител на полицията.
От своя страна бащата на Цанев разказа, че е комуникирал с похитителите чрез есемеси и записи. Той подчерта, че по телефона те са мълчали и са дишали тежко, по думите му, както диша едър човек. Съдът обаче не допусна възможността синът да разпознае по гласа един от подсъдимите като свой похитител.
Малко повече от година след като бе освободен от похитителите си, Румен Гунински не можа да посочи пред съда точната сума, която е била платена за свободата му, и заяви, че едва ли би могъл да разпознае гласовете на похитителите си. Той си спомни, че служители от НСБОП са го водили в две къщи, но в нито една от тях той не разпознал стая, в която е държан в плен.
Вечерта на отвличането си първоначално Гунински опитал да заблуди похитителите си, като отрекъл да се казва Румен и отричал да са верни твърденията на нападателите за роднините му. Младежът отричал баща му да е близък с бизнесмена Валентин Златев, защото разбирал, че е жертва на отвличане. В залата Гунински каза, че са му останали белези от това, че е стоял с белезници дълго време. Подобно на други жертви, след като бил похитен Гунински бил преоблечен с други дрехи. Той бе категоричен в залата, че никога не е виждал когото и да е било от подсъдимите. И в неговия случай, както и в другите два, които бяха разказани в съдебната зала, нападателите били с маски и облечени в тъмни дрехи.
Когато нападнали Гунински, похитителите му казали, че са полицаи и го арестуват заради наркотици. Младежът бил заплашван, че ако не бъде платена исканата сума за свободата му, ще му бъде отрязан един от пръстите и ще бъде изпратен на баща му в плик.
Бандата на "Наглите" беше разбита след две мащабни полицейски операции, проведени в края на миналата година. Тогава бяха арестувани над 30 души, но по-голямата част от тях бяха пуснати от ареста.
Процесът продължава на 17 януари, когато се очаква да бъдат разпитани още свидетели.
Подсъдими по делото са Ивайло Евтимов, Прокопий Прокопиев, Даниел Димитров, Любомир Димитров, Радослав Лебешковски, Павел Петков и Митко Лебешковски, Кирил Кирилов и Цветозар Славчев. Ивайло Евтимов и Прокопий Прокопиев са обвинени в това, че в София, в периода октомври 2007 г. - декември 2009 г., са образували и ръководили организирана престъпна група, създадена, за да извършва отвличания на лица, с цел да бъдат противозаконно лишени от свобода. Даниел Димитров, Любомир Димитров, Радослав Лебешковски, Павел Петков и Митко Лебешковски са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група. Всички от групата са обвинени и за извършени с користна цел 11 довършени отвличания и един опит, съответно на Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев, Камелия Бончева, Георги Георгиев, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов, Румен Гунински и Борислав Динев (опит), като от деянията са настъпили значителни вредни последици.
На 29 ноември 2010 г. съдът не даде ход на делото. Причина за решението беше отсъствието на защитника на един от подсъдимите - Ивайло Евтимов, както и това, че подсъдимия Прокопий Прокопиев не се беше запознал с обвинителния акт. На следващото заседание жертвите на групата предявиха граждански искове за нанесени имуществени и неимуществени вреди, които съдът обаче не прие тъй като ги предявяват самите пострадали, а откупите са плащани от техните близки. За да получат парите от подкупите, близките на жертвите ще трябва а заведат гражданско дело. Искането за неимуществени вреди, което съдът уважи, е на стойност над 3 млн. лева.

СВЯТ
Евродипломати: Бавят Румъния за Шенген заради България
Владислав Велев

България и Румъния няма да бъдат приети в Шенгенското пространство през март, както очакваха, са съобщили европейски дипломати в Брюксел, цитирани от Франс прес. Според тях причината са проблеми в контрола на българо-турската граница. Без България, в общността не може да влезе и Румъния.
Колкото повече наближава март, толкова повече стават противоречивите информации за евентуалното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. Докато властите в София и Букурещ са уверени, че са изпълнили всички изисквания, все повече европейски представители казват, че Шенгенското пространство ще се увеличи най-рано през октомври. Франс Прес цитира европейски дипломати в Брюксел, според които "Присъединяването през март е немислимо. Никакво решение няма да бъде взето, защото в доклада, съдържащ оценка за контрола от България на границата й с Турция, оценката е негативна."
Ако България не влезе в Шенген, се блокира и присъединяването на Румъния, защото двете държави вървят в комплект. Българското правителство няколко пъти посочва, че е получило уверения, че темата е приоритет на унгарското председателство. Дори и това да е така и решението да бъде включено в дневния ред през следващите шест месеца "то ще бъде негативно", е казал дипломат, цитиран от Франс Прес.
В четвъртък друга информационна агенция - германската ДПА - цитира унгарския вътрешен министър и съобщи, че приемането на България и Румъния се отлага за октомври. След това последваха съобщения, че министърът не бил разбран, но в крайна сметка може би ще се окаже прав.
В края на 2010 г. Франция и Германия изпратиха писмо до Европейската комисия, в което се обявиха срещу приемането на България и Румъния, защото се опасяват, че организираната престъпност може да получи достъп до единната информационна система на Шенгенското пространство. Разширяването му може да стане единствено със съгласието на всички 25 държави, участващи в него.

Нова снежна буря в Ню Йорк, кметството обеща да се справи по-добре

Нова снежна буря връхлетя Ню Йорк, предаде Франс прес. Кметът на града Майкъл Блумбърг обеща да се справи по-добре в сравнение с период около Коледа, когато лошото време парализира града в продължение на няколко дни.Очаква се предупреждението, отправено от местните власти за днес сутринта, да остане в сила до събота през нощта. Прогнозите обаче са, че ще натрупа снежна покривка от 20 сантиметра, срещу над половин метър, колкото се натрупа от 26 до 28 декември. Докато "планините" от боклуци, натрупани по тротоарите миналата седмица, започват лека-полека да спадат в Южен Манхатън и в някои квартали в Бруклин (на югоизток), то в Куинс (на изток) и Бронкс (на север) неколцина представители на общинските власти вече бяха уволнени и се води разследване.Майкъл Блумбърг, който получи много остри критики и призна, че неговите служби са били безсилни, твърди, че не е бил държан достатъчно в течение със ситуацията. На пресконференция вчера, той обяви серия от нови мерки. Линейките, чиито закъснения от по няколко часа в края на декември се оказаха в някои случаи фатални, например, ще бъдат оборудвани с вериги за сняг. Инспектори ще обикалят петте градски района, за да следят ситуацията в реално време, а на снегорините ще бъдат инсталирани Джи Пи Ес системи, посочва БТА. Транспортната администрация на Ню Йорк от своя страна създаде два спешни контролни центъра за трафика на автобусите и метрото.На летищата в града - "Джей Еф Кенеди", "Ла Гуардия" и "Нюарк", започнаха да бъдат регистрирани закъснения на самолети към обед, но за момента няма анулирани полети.

Българи и литовци бяха осъдени във Великобритания за наркотрафик

Седем българи и литовци бяха осъдени във Великобритания на между 12 и 20 години затвор за трафик на кокаин на стойност над 4 милиона лири стерлинги, съобщава местното онлайн издание KentOnline. В материала не се уточнява колко от тях са българи и колко литовци.Петима мъже и три жени били задържани в британския град на Ламанша Доувър, след като в каютите им в луксозен круизен кораб бил открит кокаин, скрит в куфари. Дрогата тежала общо 27,2 килограма, които може да бъдат продадени на улицата за между 4,1 милиона и 5,1 милиона лири стерлинги.Седем от осемте българи и литовци били изправени днес пред съда. Шестима се признали за виновни по обвинения в трафик на кокаин, а един бил осъден след процес. Седмината получили присъди между 12 и 20 години затвор. Издаването на присъдата срещу една от жените от групата било отложено за понеделник.Когато произнесе присъдите, съдия Джеймс О'Махони заяви, че трафикът на кокаин е бил "планиран до последния детайл и не са били спестени никакви разходи". Операцията е била прикрита по най-сложен начин като пътуване с луксозен круизен кораб в съседни кабини, като всички подсъдими са ядели заедно, посочва БТА.Най-голямата присъда - от 20 години затвор, бе издадена срещу Костадин Малев, който според съдията е бил лидер на групата.Корабът отплавал от Бразилия и спрял на испанските Канарски острови и на португалския архипелаг Мадейра, преди да достигне Доувър. Осмината наркотрафиканти резервирали своето "пътешествие" от Амстердам, като платили в брой.

ЕС не приема покана да посети ирански ядрени обекти

ЕС няма да приеме поканата да посети ирански ядрени обекти, обяви в Будапеща върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, цитирана от Ройтерс. "Задачата да се инспектират ядрени обекти е на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) и аз се надявам, че Иран ще осигури условия агенцията да продължи своята работа", заявил Аштън след среща с министъра на външните работи на Унгария Янош Мартони.
"Това не е покана, на която гледам отрицателно, но не е и наша работа. Огледът на обектите и установяването на тяхното предназначение е работа на инспекторите", подчерта баронеса Аштън.

И в Белград спасиха осакатено куче, правят протези като на Мима

Кучето Мила, което бе намерено през април в Белград с отрязани четири лапи, бе осиновено вчера от семейство Чарнич, избрано от специално съставена комисия от ветеринарни лекари, защитници на правата на животните и представители на община Белград, съобщи сръбската телевизия Б92.Кучето, което преди осем месеца преживя жестоко мъчение и бе намерено осакатено и в шок под една кола в белградския квартал Медакович, вече има свой дом. Досега тя лежеше във ветеринарна клиника. „Това, което се случи на Мила, е неприемливо и ще направим всичко възможно да й осигурим удобен и мирен живот. По някакъв начин се чувстваме виновни, че това се случи в Сърбия и в Белград, където ние и четиримата сме родени”, каза новият й собственик Душан Чарнич.Семейството вече е осиновило три бездомни кучета и две котки. Извършителят на жестокото осакатяване още не е намерен и разследването продължава, съобщи представителят на общината Владимир Терзин. Той заяви още, че до два месеца в Белград ще бъде формирана зоополиция и бърза помощ за животни, пише БТА. Историята на Мила привлече вниманието върху все още честите прояви на жестокост към животните в Сърбия и в други страни на Балканите. Случаят предизвика буря от емоции в цяла Сърбия. Медиите редовно съобщаваха за състоянието и възстановяването й и започна кампания за изработването на специални протези. Сега Мила има протези и се опитва да ги използва. Подобна история взриви и България през миналата година. Неизвестен и до днес и до днес извършител отсече с брадва четирите крака на 5-годишното куче Мима. Днес за животното се грижи осиновителката му - Виолета Добрева от Русе, председател на сдружението "Грижа и подслон за всеки". Появи и версията, че е възможно кучето да не е обект на престъпление, а да е наранено от заложени капани. Мима се превърна в емблема на набиращото скорост движение, което се обяви срещу насилието над животните. Случилото се с дряновското куче обедини 230 000 души в социалната мрежа Facebook. Те организираха редица протести в подкрепа на инкриминация на проявите на особена жестокост към животни.

СПОРТ
Сър Алекс не каза дали Майкъл Оуен ще остане и другия сезон

Мениджърът на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън не отговори категорично на въпрос дали иска да задържи Майкъл Оуен и за следващия сезон.
Преди дни бившата звезда на Ливърпул и Реал Мадрид се завърна в игра, след като дълго бе преследван от контузии и има шанс през пролетта да заслужи мястото си в тима на лидера във Висшата лига.
“Сега Майкъл отново е на терена и винаги ще бъде смятан за част от състава и ще играе в някои от големите мачове”, каза Фъргюсън.
“Той е страхотен играч и модел за подражание в съблекалнята. Той никога не е пропускал тренировка, когато е бил здрав.”
“Не съм говорил с него за следващия сезон. Според мен няма нужда това да се дискутира в този момент”, обяви сър Алекс.

Станислав Костов вече избрал ЦСКА?
Екип на Гонг

Младият Станислав Костов е избрал ЦСКА и вероятно ще започне подготовка с „червените” в понеделник. Футболистът на Пирин има подадена молба за разтрогване на договора с „орлетата” и след това официално ще може да подпише с ЦСКА. Костов бе спряган като сигурно ново попълнение на Левски, но в последните няколко дни се стигна до обрат, който вероятно ще го отведе на стадион „Българска армия”.
Все още обаче няма как трансферът на Костов да бъде обявен официално от него или от страна на ЦСКА, тъй като той все още има действащ договор с благоевградчани. Той и неговите мениджъри обаче са си стиснали ръцете с шефовете на ЦСКА и той може да мисли вече за новия си отбор.
Очаква се Костов да получи разрешение от БФС да тренира с ЦСКА, докато официално бъде разтрогнат неговият договор с Пирин.

Мъри: Не се притеснявам преди дербито с Апоел, поканих Левски за контрола
Ивайло Йовчев

„За мен е лесно да се аклиматизирам в Кипър. Отборът ми е с амбиции и с желание да печели, заяви за Гонг новият наставник на Анортозис Станимир Стоилов. Утре бившият национален селекционер ще дебютира официално за кипърския гранд в дербито срещу Апоел Никозия. „Имаме сериозни игрови проблеми, които бързо трябва да решаваме. Затова всеки ден, всяка тренировка е много ценна за нас”, каза още специалистът.
„Преди мача с Апоел знам, че имаме много кадрови и игрови проблеми. Но вече трябва да мислим само позитивно. Така и така сме поели ангажимент да вдигнем на крака отбора на Анортозис и да го заведем там където му е мястото. Така, че и да се оплакваме, няма смисъл. Ангажиментът е поет и трябва да се изпълнява”, категоричен бе Мъри.
„Моментът, в който Станислав Ангелов навлезе в добре познатата на всички форма, мисля че ще заиграе с лекота в Кипър. Знам, че в момента не е в най-доброто си състояние, но ние сме притиснати от времето”, коментира формата на едно от новите си попълнения Стоилов. „И двамата ни нови играчи са на по две тренировки ще трябва да вземат участие в дербито. Освен това имаме двама наказани футболисти. Затова сме принудени да рискуваме с неготовите и с новите играчи”, добави бившият треньор на Левски и Литекс.
„Нямам никакви проблеми с ръководството относно трансферите. Досега съм освободил петима, а взехме двама нови. Аз всъщност нямам достатъчно бройки за нови играчи. Имах само две и взех Станислав Ангелов и холандеца Спрокел. През февруари ще се оглеждаме за свобдни агенти. Тогава ще имам възможност да взема един-двама”, разкри подробности около трансферната политика наставникът на Анортозис.
„За мен медийният шум не е нещо ново. Много се говори и пише за нас и за отбора, но пък около тима почти няма журналисти. Имаме нужното спокойствие да работим и да се готвим за мача”, каза новият старши треньор на тима от Фамагуста.
„Като база нивото на Анортозис е много добро. От българските отбори на подобно ниво са Черноморец и Литекс. Все пак е неуместно да правим сравнения от типа: „Кипърския футбол е по-напред, или по-назад”. Масово кипърският футбол е по-напред с огромните бази, които имат клубовете, условията за работа, чуждестранни треньори и футболисти. С това кипърския футбол превъзхожда нашия. Но не мисля, че нашите грандове отстъпват на местните”, направи опит за сравнение между българския и кипърския футбол Мъри.
„Ако от Левски преценят, че е уместно, за нас ще бъде чест да ги поканим да играем. Все пак „сините” идват в Кипър, аз съм треньор на Анортозис, нормално е да ги поканя, ако те имат желание”, сподели треньорът написал последната „европриказка” за Левски.
„Не ме притеснява факта, че предстои дерби и че съм на ново място. Имам много притеснения от игровото поведение на отбора. Най-вече от наказаните играчи и дупките в тима, които имаме”, завърши Стоилов.

ТЕХНОЛОГИИ
Отложиха за края на февруари последното изстрелване на "Дискавъри"

Изстрелването на совалката "Дискавъри" се отлага най-рано за 24 февруари, съобщи американската космическа агенция НАСА, цитирана от ДПА. Дотогава инженерите трябва да отстранят проблема с микроскопичните пукнатини, които бяха открити преди три месеца по повърхността на средната секция на външния резервоар на совалката, се казва в декларацията на НАСА. Мисията трябва да бъде последната за "Дискавъри" преди окончателното прекратяване на програмата на американските космически совалки. Очакваше се "Дискавъри" да полети на 3 февруари, пише БТА. Представители на НАСА заявиха, че се опитват да съгласуват отложения полет с операциите на Международната космическа станция, която "Дискавъри" трябва да посети. Нова, неокончателна дата за изстрелването на совалката вероятно ще бъде обявена идната седмица.

ЛЮБОПИТНО
2011: Любов и възстановяване на връзката ни с Бога
БГНЕС

Любов и възстановяване на връзката ни с Бога ще бъде водеща тенденция на 2011 година, съобщи известният астролог Таня в своята звездна прогноза за България.
Любовта през 2011 ще бъде необикновена, оригинална, ще носи аромат на нещо тайнствено и необичайно. Любовта ще прелива от еротика, страст и опиянение от радостта от живота.
Ще трябва да се има предвид, че понякога Любовта може да се опитва да се стопява като мираж и ще трябва здраво да се потрудим, за да съумеем да задържим любовното щастие.
Венера (която по стара астрологична традиция ще управлява времето от 21 март 2011 до 20 март 2012) ще закриля истинската Любов, бизнеса и деловите контакти. Венера управлява зодиакалните знаци Телец и Везни. Телецът е богатство. Не просто пари, собственост и материални придобивки, а и богатство на Духа, изтънченост, лукс, изкуство и красота.
Между другото, Китайската Нова година на "Металния Заек", стартираща за България на 3 февруари 2011, също ще закриля бизнеса, изкуството, политиката, дипломацията, търговията. През годината на "Металния Заек" изисканият и отличен усет за хармония и красота ще озарява всичко. Ще си признаем, че силата на убеждението и на солидните аргументи е по-красноречива и по-ефективна от шумните скандали.
Естествено, съвсем спокойни дни едва ли могат да се очакват, особено предвид силното присъствие на житейската сцена на Уран през цялата 2011 година. От 12 март 2011 до 10 юли 2011 Уран ще донесе многобройни промени в политическия живот, като някои от установените досега традиции може съществено да бъдат променени.
От 10 юли до 10 декември 2011 Уран ще промени посоката на видимото си движение, като ще маркира време на безпокойство. Плановете за по-радиални промени в политиката, икономическата и финансовата области или в местоживеенето ще се реализират не толкова гладко и най-често ще са придружени от непредвидени обрати. Идеалистичната ни природа ще се засили и по-трудно ще понасяме ограниченията на всекидневието и на материалния живот.
Вероятността от предателства в политиката, в приятелствата, в деловата сфера е висока. Устните уговорки често няма да бъдат спазени и някои уж напълно сигурни договори по-трудно ще бъдат подписани. Раздвижването, което ще се наблюдава до около 10 юни в търговията с недвижими имоти ще понижи темповете си.
Не са изключени и промени на високо управленско ниво, породени от не спазени обещания, скандали, разкрития, особено в интервала 3 август - 18 август. Предателства, скандали, оставки и уволнения са твърде възможни през август. Корупционни афери ще излязат наяве, което може да доведе до рязко прекратяване на делови или приятелски отношения. Това ще е време на сериозни напрежения за политици, банкери, финансисти, военни. Както може да се предположи, проблемите най-често ще са свързани с недостиг на финансови средства, но не са изключени и проблеми от морален характер. Уран ще носи изключителни сюрпризи и неочаквани обрати за България чак до 16 май, 2018 година. Погледнато в по-широки перспективи, той ще продължи да ни държи под напрежение и от 7 ноември 2018 до 6 март 2019 година...
И Юпитер, и Уран, и Венера като управляващи фактори за 2011 година, след 21 март ще подкрепят и ще дават енергия за големи изяви в политиката на нежната половина на човечеството ... Вероятността значително да се увеличи присъствието на дамите в управлението на България е доста висока. При това прекрасни дами, притежаващи сърдечност, отговорност, грижовност, бляскав и прагматичен ум!
През 2011 г. трудности няма да липсват - и Сатурн, и Плутон солидно ще се "погрижат" в тази посока. Благодарение на Сатурн, работата на политиците, на правителството, на правозащитните и правораздавателните системи, на структурите, управляващи парите по Европейските програми - всичко това ще бъде гледано "под лупа", както от страна на всички нас - българите, така и от страна на Брюксел и останалите международни политически и икономически структури. "Под лупа" е нежно казано... Всяка грешка, всеки пропуск от страна на управляващата администрация ще бъде открито критикувана и санкционирана. Но ... и всеки успех (а такива безспорно ще има - гарантират ги и Юпитер, и Венера) ще бъде честно отбелязан и щедро поощрен. Вероятността да попаднем в Шенгенското пространство до края на 2011 г. е значителна. Уран ще влияе силно през 2011 година. Думите и действията ни често ще стъписват околните, които може да остават с погрешно впечатление, че нарочно и преднамерено искаме да ги смаем. Това е съществена предпоставка за възникване на многобройни недоразумения.
През 2011 година не бива да забравяме и периодите на Ретрограден Меркурий, за когото знаем (а и напоследък за пореден път се убеждаваме) че трудностите по време на пътуванията и сривовете в комуникациите са неговата запазена марка. Периодите на ретрограден Меркурий за 2011 са: от 2 април до 23 април, от 3 август до 27 август, от 24 ноември до 14 декември. Към посочените времеви интервали е желателно да се добави толеранс от поне десетина дни преди и след конкретния период, тъй като ефектите на шегобиеца Меркурий започват да се проявяват по-рано от началото и продължават до по-късно след официалното изтичане на "мандата" на ретроградния Меркурий. По правило, през посочените периоди може да възникват усложнения в пътуванията, рязко да се покачват недоверието и недоразуменията, да се увеличават техническите проблеми във всички видове комуникации, включително и Интернет.
През посочените периоди трябва да се прояви много внимание, разум и далновидност, когато се сключват всякакви съюзи, когато се подписват важни политически или икономически споразумения. Статистиката показва, че голяма част от сключените сделки или договори в периодите на Ретрограден Меркурий доста често след това търпят промени или се прекратяват.
Също така, през посочените времеви интервали трябва много добре да се преценяват и преглеждат параметрите, качеството и гаранционните условия при закупуването на техника или автомобили.
Като цяло, 2011 година ще донесе повече късмет, повече благоденствие, истинско и осезаемо съживяване на икономиката, включително и в строителния бизнес и търговията с недвижими имоти. Същевременно ще има изобилие от дръзки промени в политиката, дипломацията, духовенството. Мнозина ще сменят местожителството си. Други ще бъдат сюрпризирани от неочаквана бременност. Въпреки разкошната закрила на Венера, може да се позасили тенденцията за раздели, разводи, поради прекалено ексцентрични или примамливо забавни романтични изкушения, които ще дебнат на всяка крачка. 2011 година предлага възможности за прогрес и експанзия на всяко равнище - при това прогресът ще бъде солиден и траен, а експанзията - контролирана. Плутон през 2011 ще продължи безмилостно непреклонно да руши и елиминира всичко, което ни спъва и ни дърпа назад - в нас или извън нас. Процесът ще продължи да бъде болезнен, защото Плутон е "хирургът" на зодиака, който не използва анестезия - изрязва до здраво и без упойка, за да израстваме - най-вече Духовно.
Какво ще донесе на Зодиите 2011 година:
ОВЕН - Юпитер обещава експанзия и радостта да се живее. Сатурн ще продължи да носи известни напрежения от юридическо естество, но и ще помогне да бъдете реалисти, издръжливи и най-вече търпеливи.
ТЕЛЕЦ - Венера силно ще покровителства през цялата година. Деловите контакти с чужбина ще се разширят, носейки ви просперитет и благополучие. Повечко внимание към здравето.
БЛИЗНАЦИ - Сатурн ще ви принуждава да бъдете ефикасни и решителни. Блестящо ще трансформирате деловите контакти в приятелски, което ще се отрази много благоприятно по отношение реализацията на по-дългосрочните ви намерения.
РАК - Повратна година, в която вие държите всички козове, необходими за вашия успех в ръцете си.
ЛЪВ - Девизът на тази година за вас е уравновесеност. Сатурн и Юпитер ще ви накарат да намерите златната среда.
ДЕВА - Ще се изявите прекрасно във всички области. Повечко внимание към парите и здравето. Ще бъдете завладени от експанзия, Любов, динамизъм, успех и жизнелюбие.
ВЕЗНИ - Сериозна година, в която ще трябва да бъдете бдителни. Неочаквано щастие и в делови, и в личен план. Бъдете смели.
СКОРПИОН - Ще имате полза от много добрата си физическа издръжливост. Интриги и предизвикателства няма да липсват. Умеете да маневрирате и ще доведете до добър край важни делови проекти.
СТРЕЛЕЦ - Мощно ново начало в деловата сфера. Мъдра и резултатна година. Разкошен шанс в Любовта и в творческите изяви.
КОЗИРОГ - Ще имате сърдечни и топли отношения с близките си. Първата половина на годината носи великолепни шансове за интелектуален и финансов просперитет.
ВОДОЛЕЙ - Динамична година, когато трябва да избирате между оригиналността и отговорността, между авантюрата и сигурността, между разпиляването и ефикасността. Повечко внимание към здравето и желанията на роднините. Възможни са трудности в началото на юни и началото на юли.
РИБИ - Отлична година, особено във финансов аспект. Пазете се от импулсивни решения през втората половина на годината. Следвайте интуицията си. Приемайте съвети, но все пак разчитайте преди всичко на сърцето си.
През 2011 г. Слънчеви затъмнения ще има на 4 януари, 1 юни, 1 юли, 25 ноември. Всяко от тях има своята специфика, като общото между тях е, че акцентират по-скоро върху Началото. Вярно е, че понякога маркират Завършването на нещо, но акцентът е по-скоро върху Старта, отколкото върху Финала. Промените в дните около Слънчевите затъмнения ще изглеждат внезапни, а ефектите ще са по-големи и по-продължителни.
Затъмненията - и Слънчевите и Лунните често удрят в най-слабото звено в една ситуация, но и могат да ни помогнат да намерим нова Любов, нова работа, нови делови партньори. Събитията, които следват затъмненията, имат голяма тежест, защото те определено променят статуса на всяка ситуация. След ефектите от тези затъмнения, определено ще си кажем "Сега вече разбирам!". Това, което е важно да се знае, е необходимостта да сме по-благоразумни и мъдри към Здравето, особено там, където има хронични болежки.
2011 г. е част от един изключително важен период от двете години, които остават до прогнозираната от Маите дата 21.12.2012 година, наречени от тях "Години на Определяне". Самата дефиниция "Определяне" предполага предварително пречистване, издигане на Съзнанието и направата на Избор: кое ще изберем - Светлината или тъмнината. Разполагаме с 2 години, за да се определим, за да направим своя Избор. Нека да използваме времето на 2011 г. целенасочено, разумно и пълноценно. Защото според маите, от 21.12.2012 започва един огромен нов период от 5200 години - период който изисква много по-високо ниво на съзнанието, много по-висока степен на лична отговорност към себе си, към другите, към планетата и към Бога! Най-вече към Бога! Възстановяване на връзката ни с Бога - това реално е основната повеля и възможност, която ще ни донесе Новата 2011 година. Бог ще продължи да ни закриля и търпеливо да ни чака да проумеем, че Любовта, Мъдростта и Истината са нашето Спасение и че те са магическите тайни ключове, които ще ни помогнат да сбъднем мечтите си.
През 2011 г. започнатите от България важни социални и икономически промени ще продължат възходящото си развитие. Някои от тях ще бъдат успешно завършени в рамките на тази година.
Да си мислим, че ни очакват само килими от цветя и рози е наивно, но че самите ние можем да посадим цветя и рози е повече от реално. Ще се предоставят прекрасни възможности за просперитет в спорта, туризма, компютърните и авангардните технологии. Успешно ще посрещнем нови предизвикателства. Ще открием скрити пътеки към Българската духовна съкровищница, придобивайки неподозирани сили. Като цяло, романтичните отношения и деловите съюзи ще процъфтяват, благодарение на добър късмет и взаимни услуги.
През 2011 г. ще съчетаем професионализъм, пламенност и Любов в съвършени пропорции. И най-важното: през 2011 година звездите ще възпламенят с нова сила Любовта ни към Живота и Бога.
Към богатите шансове, които ще ни предостави 2011 г. идеално прилягат думите на Учителя Беинса Дуно: "Дръжте името Божие свещено в душата си и всякога си спомняйте за благата, които Бог ви е дал. И в миналото, и в настоящето вие сте поставени при условия да познаете Великата Божия Любов към вас и да Му благодарите. Здраве, Сила, Богатство, Щастие - Той всичко ви е дал. На вас остава само да благодарите, да учите и да славите Бога. Бог не желае да загине нито едно от Неговите чеда. Обаче, който не изпълнява волята Му, той ще страда, не поради желанието на Бога, но понеже нарушава основния закон на живота - законът на Любовта. Който изпълнява волята Божия, той ще реализира благородните желания и копнежи на душата си и ще се повдигне. Той ще представлява желязо, нагорещено до 1000 градуса. В тази температура ще изгорят всички недоразумения и болести. Само при това положение, човек ще изпита дълбоко в душата си вътрешен мир и спокойствие. Той ще разбира страданията на хората, ще им помага, ще им посочва пътя, който води към необятния свят на великата Божия Любов.".

За един оркестър с име и за един без
Теодора Каролеева, Драгомир Симеонов

Стартът на снимките на филма "Оркестър с име" вече се забавя с месеци поради финансови причини. Това каза в интервю за Дарик актьорът Павел Поппандов, който играе една от главните роли в култовата лента "Оркестър без име". Близо 30 години след нея екипът на продукцията реши да се събере отново, за да разкаже какво се случва с живота на Филип, Павката, Гошето, Рени. Проектът беше анонсиран в средата на 2010-та, а снимките се очакваше да започнат през септември. В интервю за предаването "Киното в мен" на Дарик Павел Поппандов уточнява, че "Оркестър с име" няма да е директно продължение на любимия на поколения българи филм от 1982 година. Още в началото на 90-те години на миналия век Станислав Стратиев е имал готов сценарий за "Оркестър без име" 2. По думите на Павел Поппандов той е бил перфектен, но поради различни причини така и не се е реализирал. Сценарист на "Оркестър с име" е Генчо Генчев. Снимките на лентата засега не е ясно кога ще започнат. Отлагането на проекта за неопределено време обаче поражда въпроса: да не пък да е писано да няма такъв филм? Какво е вашето лично убеждение? Трябва ли да има такова продължение?Павел Поппандов: Случаите са съвсем различни. Тогава, през 1992 година, когато трябваше да направим продължението, сценарият на Стратиев беше перфектен. Филмът щеше да има страхотен ефект, ако беше реализиран. Сегашната версия - тя не може да се каже, че е продължение на "Оркестър без име". По-скоро сценарият се занимава с основните герои - какво е станало след 30 години с тях. А ако говорим за същинско продължение, аз също не бих се съгласил да има такова, защото това крие огромен риск да се провалиш. Кой е филмът, за който Павел Поппандов съжалява, че не е имал съдбата на "Оркестър без име", която е ролята, за която продължава да мечтае, как като дете е заблудил разпоредителките в едно столично кино, за да гледа забранения за лица под 16 години филм "Чочарка" със София Лорен. Всичко това ще чуете в "Киното в мен" тази неделя от 12:30.

ВРЕМЕТО
Слънчево

Прогноза за 8 януари, събота

През деня ще преобладава слънчево и почти тихо време, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология за БГНЕС.
Минималните температури ще са между минус 8° и минус 3°, в отделни котловини до около минус 10°, а максималните ще са между 3° и 8°, в южните райони до около 10°, но в Дунавската ранина ще останат ниски - между минус 3° и 0°. Атмосферното налягане е значително по-високо от средното за януари, като слабо ще се понижи.
Над планините ще преобладава слънчево време.
Над Черноморието също ще е слънчево. В сутрешните часове ще има условия за краткотрайна мъгла, но ще е почти тихо. Максималните температури на въздуха там ще са 5°-7°, колкото е температурата и на морската вода. Вълнението на морето ще е слабо - 1-2 бала.

ИНТЕРВЮ
Промоция: Подслушвай за 250 лв.
Илия Вълков

Подслушването в България е на път да се превърне в норма. Този извод може да се направи не само от изказванията на премиера Бойко Борисов и неговите министри, които вкупом твърдят, че подслушването на личните разговори на висшите политици е нещо нормално и те нямат против да бъдат записвани. И докато управляващите се усукват в признанията си и дори приканват да бъдат слушани, се оказва, че всеки в България може да подслушва.
Десетки обяви в интернет предлагат шпионска техника за подслушване на GSM-и. Шпионски софтуер за мобилни телефони, чрез който можете да подслушвате всички разговори в реално време, да активирате тайно микрофона и да слушате всичко, което се говори около апарата; да получавате всички sms-и,които се изпращат и получават. Това гласи една от рекламите. Софтуерът се инсталира в мобилния апарат и може да бъде подслушван, независимо дали е сменена сим картата в устройството.
Ето какво разказа пред Дарик представител на фирма, която продава такъв софтуер за подслушване и дори търси дистрибутори. Гласът е променен, за да запази в анонимност събеседника ни:
„Системите се инсталират много лесно с Bluetooth става за една секунда, все едно прехвърляте от компютъра на телефона снимка или песничка. Телефонът го получава като sms. Отваряте sms-a, давате 5-6 пъти потвърждение, съгласявате се с всички условия, които се показват и за 4-5 секунди програмата е инсталирана. Изтривате sms-а и после пращате два sms-a да активирате командващия номер и всички функции накуп и готово".
Всичко се слуша и sms-ите могат да четат?
Да, sms-ите, абсолютно всичко.
Най-често купувачите на този шпионски софтуер го ползват, за да контролират децата си, персонала или половинките си.
„Отстрани няма нищо незаконно по простата причина, че вие не подслушвате никого, нито аз, нито някой. Тези програми се продават на родители, които следят децата си дали се занимават с наркотици, проституция т.н. Никой няма право да забрани на родителя да контролира детето си. Използва се за сигурност за служебни телефони. Собственици на заведения следят персонала, на-вече се използва за следене на половинките". Цените на този софтуер достигат до 390 лева, но една фирма го предлага промоционално за 250 лева. Някои сайтове в интернет продават за стотина лева и мини микрофон Тип Бръмбар, с който също може да се послушва GSM. За да се подслушва телефонът обаче, устройството трябва да е в радиус до десет метра от следения мобилен апарат. Ако искате пък да наеме детектив, който да подслушва вместо вас, цената е по договаряне. 
След като държавните ръководители се опитват да наложат подслушването за нещо нормално с репликата „Дреме ми на жилетката, че ме слушат", изречена от шефа на митниците Ваньо Танов, от гражданите зависи дали ще се подадат на внушенията и какво ще изберат - свобода или криворазбрана сигурност.

Борисов умее да компенсира дефицитите си
Георги Папакочев, Deutsche Welle

Едва ли може да се отрече факта, че Бойко Борисов е нестандартна личност. Дали обаче ефектният политически стил, който издува личния му рейтинг в България, има същото въздействие върху неговия международен авторитет?По темата Георги Папакочев разговаря със социалния антрополог и психолог Харалан Александров.
Политическият стил на Борисов не е задължително да влияе добре и навън, казва Харалан Александров и допълва: "Българският премиер безспорно е ексцентричен и в някакъв смисъл екстраординерен, безспорно е забележим и безспорно за нашите партньори той е повод да се забавляват с България. Но от разговорите, които съм имал с хора, коментиращи обществения и политически живот в Европа, съм останал с впечатление, че те го намират за напълно адекватен на България, т.е. този противоречив, забавен, на моменти "плашещ" образ, който той е изградил, по някакъв начин съвпада и много добре се вписва в цялостния имидж на страната ни, което не е повод за гордост, разбира се."
Изключително чувствителен към контекста
Необремеността на премиера с ползването на чужди езици прави общуването му с чуждестранните партньори зависимо от езика на тялото, на жестовете и от квалификацията на неговите преводачи. За един модерен европейски политик, който, ако пожелае, би могъл да стане и държавен глава, това не е достатъчно, смята Харалан Александров. "Според мен доброто познаване на един от европейските езици е задължително. Веднага искам да вметна, че Борисов отлично се справя като компенсира този дефицит с изумителната си чувствителност към контекста" - казва още психологът и посочва един конкретен случай:
"Преди месец или два имах възможност да стоя на метър и половина от него и да го наблюдавам как се държа в Брюксел по повод на едно мероприятие на община Кюстендил. Справи се блестящо, при положение, че се оказа в "небрано лозе". Не го бяха подготвили - очакваше, че ще има изложба на Майстора, но се оказа, че кметът на Кюстендил прави промоция на града. За секунди се ориентира в ситуацията, просто сканира картината, моментално пренареди дневния ред, т.е. пусна първо да говори кмета, след това застана до него, за да демонстрира подкрепа и успя да спечели цялата аудитория, включително и много евродепутати. Просто този човек има автентичен талант да се ориентира в ситуацията, това, което наричаме "ситуационна интелигентност". Ако имаше и останалите качества, например добро познаване на език, вероятно би бил много успешен политик на европейската сцена."
Прелъстител - у дома и навън
По празниците Борисов уважи с участието си всички възможни български телевизии и предавания. Доста от водещите се обръщаха свойски на "ти" към него, докато той им разказваше удивителните си детски и юношески преживявания. Наистина ли семейството на иначе самотния премиер е целокупният български народ? А може би партньорите му от чужбина са също част от това семейство, негови по-далечни роднини?
На тези въпроси Харалан Александров отговаря така: "Борисов много успешно успява да конструира в публичното пространство себе си като център на едно голямо патриархално семейство. Мисля, че това е целенасочена и добре прокарвана стратегия. Скъсяването на дистанциите, фамилиарното отношение към медиите и журналистите, говоренето на малко име, цялата тази прелъстителна "стойка", която той има, е изключително успешна стратегия вътре в България.
Големият проблем е, че сполучливото общуване с хора от другите култури предполага много по-голяма сдържаност, много по-добре управлявана дистанция, и това нахлуване в личното пространство, което в нашата феминистка култура е толкова успешно, може да бъде интерпретирано по съвършено различен и неблагоприятен начин в Европа. А иначе доколко ще успеем да се "сродим" с европейските политици, честно казано не вярвам, че Борисов е най-добрият сват в това отношение."
Забележителен шоумен и актьор
И все пак в крайна сметка дали критиците на премиера не подценяват наистина един силен актьор в политиката или, може би, ловък политик на голямата международна сцена? Харалан Александров: "Аз, като един от критиците на премиера, мога да кажа, че високо оценявам неговите артистични качества. Ние, печелейки, а тепърва ще видим каква точно ще е печалбата, но получавайки този политик, със сигурност загубваме забележителен шоумен и актьор. Що се отнася до неговата политическа ловкост, тя има своите ограничения, те са обективни, дадени във външната реалност. В момента той все повече се държи като човек, който се е захванал със задача, която многократно надхвърля неговия капацитет, но веднага искам да кажа, че дава всичко от себе си, включително най-доброто от артистичните си таланти, за да компенсира тези дефицити."
България

Медиите продължават да тичат след победителите »
Европа

Кой как гледа на забулването »
Култура и общество

Топ 7 на дребните делнични кахъри »

РЕГИОНАЛНИ НОВИНИ

Варна
Кметът: Борисов е бил подведен за ул. "Девня"
Премиерът е бил подведен, че е открил участък с некачествено изпълнение и че е дал пари за ул. „Девня”. Това каза кметът Кирил Йорданов по повод коментарите на Бойко Борисов, че градоначалникът се е скрил и не е поел отговорност за пропаднала отсечка на улицата. „Можех да имам вид на скрил се човек, ако аварията беше в моята компетентност и не съм я направил. Няма такова нещо”, беше краткият коментар на кмета по повод изказването на Борисов.Йорданов обясни, че пропадането на участъка на ул. „Девня” се дължи на ВиК авария, а не на некачествено изпълнение. Освен това този участък не е бил открит от премиера, тъй като той е бил построен още преди парламентарните избори, каза Йорданов. Кметът допълни, че сегашното правителство не е давало пари за тази отсечка. Дотук са изразходвани 18 млн. и 147 хил. лева, от които 7 млн. и 712 хил. лева са пари на общината и 9 млн. – от правителството на Сергей Станишев. За ул. „Девня” кабинетът на Бойко Борисов не е отпуснал и лев. Дал е 1 млн. и 334 хил лева, но са те са за ул. „Атанас Москов”, допълни градоначалникът.  Йорданов разказа историята по случая. Преди месец – на 6 декември, на ул. „Девня” възниква ВиК авария, която малко преди полунощ на същия ден е отстранена. На следващия ден изпълнители на водното дружество отиват и запълват дупката с трошено каменна настилка и асфалт. Постепенно обаче насипът се сляга и дупката пак се отваря. На 28 декември е подадена информация до кмета, че от КАТ започват да ограничават движението в този участък. Градоначалникът веднага нарежда да бъде изпратен екип на „Хидрострой” – фирмата изпълнител на участъка, който да постави временно трошено каменна настилка, за да няма трудности с движението. На 4 януари от ВиК затварят дупката с топла смес. Златка Танева от ВиК обясни, че практиката във ВиК е да се изчака едно технологично време от 1-2 дни, за да улегне обратният насип на изкопа, който е направен за отстраняване на аварията и едва тогава да се извърши асфалтирането. Предвид на това, че пътят е много важен и трафикът е натоварен, от дружеството не са изчакали технологичното време и са я запълнили само след няколко часа. Това е и една от причините дупката да се слегне толкова бързо.   Кметът съобщи още, че под формата на текуща зимна поддръжка ще бъдат запълнени 1 409 кв.м дупки на стойност 132 хил. лева. Кърпежите обхващат участъци от улици в петте района на града. На фирмите изпълнители е поставен срок да закърпят дупките със студена смес до края на следващата седмица.

Съдят варненка, инсценирала посегателства срещу себе си
37-годишна варненка е организирала серия от посегателства срещу себе си. Съобщавайки предположенията си кои са извършителите, бизнесдамата набеждавала невинни хора, съобщават от полицията.
От месеци Р. Ял., която има частен бизнес, подавала жалби в Първо РПУ - Варна, че е обект на престъпни посегателства. Същите са обединени в 10 заявителски материали. В тях жената сигнализира за различни престъпления - палеж на автомобила й, палеж на вратата на жилището й на ул. "Студентска", многократни заплахи за поставени взривни устройства, включително - предмети и вещи, свързани според нея с "черна магия". Освен това е сигнализирала и за оказван психически тормоз. Във връзка с множеството инциденти и сигурността й бизнесменката е била охранявана от служители на полицията.
"Посегателствата" сътворил 23-годишен варненец, нает за целта от бизнесдамата. Двамата са задържани и разпитани. Повдигнати са им обвинения за престъпления против правосъдието, извършени от организирана престъпна група.
Допълнително по друго дело МВР - Варна ще предяви граждански иск за възстановяване на имуществените вреди, които Р. Ял. е нанесла на МВР - 74 195, 52 лв. похарчени за охраната й.
Варненският окръжен съд определи мерки за неотклонение "парична гаранция" - 5 000 лв. на жената и 3 000 лв. на съучастника й.
 

Пловдив
Подпомагат футбола в Пловдив с пари от софийския боклук
4 млн. лева от парите, които държавата дължи на Пловдив за софийския боклук, може да бъдат прехвърлени за финансиране на футболните клубове под тепетата. Това стана ясно след днешната среща на зам.-кмета по спорта Георги Титюков с представители на Ботев, Локомотив и Спартак.
От Локомотив са заявили желание да получат финансиране в размер на 1 млн. лева за осветление на стадиона в парк Лаута, за което имат и проектна готовност. Шефовете на „смърфовете" имат желание да ремонтират и срутената северна трибуна на стадиона, но за там нямат все още готов проект, каза още Титюков.
Ръководството на Ботев иска да ремонтира седалките на стадиона, както и да направи нови стаи за допинг контрол и помещения за треньорите, съдиите и техните делегати. Парите нужни за това ще възлязат на малко над 500 хил. лева, но точната сума ще бъде уточнена в понеделник.
Тъй като стадионът на Спартак е даден на концесия, общината няма право да налива пари в него, каза още Георги Титюков. Поради тази причина от ръководството на „гладиаторите" са предложили на общината да превърне общинския стадион в квартал „Коматево", на който никой не играе, в Център за развитие на детско-юношески спорт. За целта ще са нужни около 2.5 млн. лева. С тези пари на основното игрище ще бъде сложена изкуствена тревна настилка и ще бъдат построени 2000 места. В тази сума ще влезе и строежа на 4 помощни игрища, на които да тренират детско-юношеските школи на Локомотив, Ботев, Спартак и Марица.
Всички тези предложения ще бъдат внесени за гласуване на следващата сесия на Общинския съвет в Пловдив, категоричен бе Георги Титюков.

Сливен
Сливен може да остане разкопан, ако не теглим нов заем?
Тегленето на нов общински заем е изключително важно за гражданите на града и постигане целите в политиката на администрацията, според заместник-кмета по финансите на Община Сливен Недка Енергиева. 80% от заема са предназначени за обслужване на собствения принос на общината за изпълнението на проекта по Оперативна програма „Околна среда", с който се извършва реконструкция и разширение на водопреносната мрежа. „Проектът е в размер на 52 милиона лева, от които 39 милиона лева са безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз. Останалите 13 милиона лева, които включват собствения принос на общината и ДДС, трябва да ги осигури администрацията", обясни Енергиева. Ако община Сливен не осигури собствения си принос, има опасност градът да остане разкопан. Според заместник-кмета никоя община не би могла да осигури тези средства без поемането на общински дълг.
Намерението на Община Сливен да изтегли банков заем ще бъде внесено като предложение на заседание на Общинския съвет през месец януари 2011г.  Администрацията заяви желание да изтегли заем в размер на 6 136 000 евро, с който да бъдат финансирани инвестиционни проекти в полза на местната общност. Срокът на заема е 10 години.

Стара Загора
Как да се предпазим от хепатита?
Предпазването от вирусен хепатит А е възможно в голяма степен и се осъществява чрез спазване на стриктна лична хигиена и спазване на обществените санитарно-хигиенни норми, осъществяване на карантинни и противоепидемични мерки в случаите на регистриран хепатит А и чрез прилагането на специфична профилактика-ваксини.
Най-елементарната и ефективна профилактична мярка е старателното измиване на ръцете с топла вода и сапун преди и след ползване на тоалетна, след смяна на пелени, преди хранене или обработка на храна. Освен това:- избягване на заведения за обществено хранене със съмнителна хигиена; - грижливо измиване на плодовете и зеленчуците преди консумацията им в суров вид;- избягване консумацията на сурова риба, рибни продукти и морски деликатеси със съмнителен произход; - избягване консумацията на съмнителна храна и напитки при пътуване в страна с нисък социален стандарт и лоши хигиенни условия;- неизползване на вода за пиене от съмнителни водоизточници и замърсени водоеми за спорт, риболов, къпане;- осигуряване на плътно затваряне на съдовете за смет; редовно извозване на отпадъците;- контрол над добрата хигиена на работещите в заведенията за обществено хранене;
Какви са карантинните и противоепидемични мерки, ако сме болни от хепатит А?- в дома на болния и в транспортното средство, което е използвал, се провеждадезинфекция; - болният се изолира в специализирано отделение или болнично заведение;
Специфична профилактика се осъществява с ваксина (синтетична, рекомбинантна, не съдържаща живи вируси, но стимулираща изработването в организма на защитни антитела срещу вируса на хепатит А). Понастоящем ваксината среща хепатит А не е включена в задължителния имунизационен календар на България. Тя се прилага по схема. Може да се прилага едновременно с други ваксини. Защитни антитела се откриват около 2 до 4 седмици след прилагането на първата доза от ваксината. За да бъде ефективна тя трябва да се приложи преди контакта с вируса, а не след това.
Хората, преболедували от хепатит А, имат естествен доживотен имунитет срещу заболяването и ваксинирането им не е необходимо дори ако попадат в групата на рискови контингенти за заболяване от вирусен хепатит тип А.
 

София
Нова кухня ще дава безплатен обяд
Още една кухня в София ще предоставя безплатен топъл обяд за граждани, съобщават от Столичната община.

В работните дни до 21 април в кухнята на "Социален патронаж" ще се приготвят 120 порции топъл обяд. Храната ще се разпределя от доброволци на БЧК, а пунктът се намира бул. "Витоша" № 99, бл. 55.
Ползватели на услугата са болни, самотни, бездомни и социално-слаби граждани от София, припомнят от общината. Те ще получават топла храна за обяд.
Хората са определени на базата на предварително направено анкетно проучване, като е взето под внимание да не се подпомагат от други места.